Wanneer een bedrijf besluit zijn oude laptops te vervangen, komt al snel de vraag: wat doen we met de oude apparaten? Een populaire optie is om ze in te leveren voor geld. Maar is dat de beste keuze? In deze blog duiken we in de wereld van het inleveren van oude zakelijke laptops en bespreken we de voor- en nadelen van deze optie.

Het inleveren van oude laptops is een eenvoudige manier om waarde uit afgedankte apparaten te halen. Veel bedrijven bieden geld aan voor gebruikte laptops, ongeacht de staat waarin ze verkeren. Dit kan aantrekkelijk zijn, vooral als u snel van de oude apparaten af wilt en er nog iets voor terug wilt krijgen.

Toch is er meer dan alleen de optie om uw oude laptops in te leveren voor geld. Denk bijvoorbeeld aan het doneren van de laptops aan goede doelen, scholen of non-profitorganisaties die ze goed kunnen gebruiken. Ook hergebruik binnen het bedrijf, bijvoorbeeld door ze aan te bieden aan werknemers voor privégebruik, is een mogelijkheid. In sommige gevallen kan het refurbishen of recyclen van de laptops ook een duurzame en maatschappelijk verantwoorde keuze zijn.

Holland-Recycling-oude-zakelijke-laptops-inleveren-voor-geld-02

Het doel van deze blog is om bedrijven te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze. Is het inleveren van oude laptops voor geld de juiste beslissing, of zijn er andere alternatieven die beter aansluiten bij de waarden en doelen van jouw organisatie? We nemen u mee door de verschillende opties, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

Voordelen van het inleveren van oude (zakelijke) laptops voor geld

Wanneer het tijd is om oude zakelijke laptops te vervangen, kan het inleveren van deze apparaten een slimme zet zijn. Deze keuze biedt niet alleen een financieel voordeel door extra inkomsten te genereren, maar helpt ook om waardevolle kantoorruimte vrij te maken. Daarnaast draagt het verantwoord afvoeren van laptops bij aan een positieve milieu-impact. Hieronder gaan we dieper in op de verschillende voordelen, maar bespreken we ook de mogelijkheden, zodat u als ontdoener de juiste keuze kunt maken die past binnen de kaders die uw bedrijf stelt aan het afvoeren van verouderde laptops.

1. Financieel voordeel

Het financiële voordeel van het inleveren van oude zakelijke laptops kan aanzienlijk zijn, vooral voor bedrijven met een groot aantal apparaten. In plaats van de laptops ongebruikt te laten verouderen of weg te gooien, kun je ze verkopen aan gespecialiseerde bedrijven die bereid zijn te betalen voor gebruikte elektronica. Deze bedrijven kunnen de laptops refurbishen en doorverkopen, of de waardevolle componenten recyclen. Op deze manier vermijd je tevens opslag- en onderhoudskosten van de verouderde apparatuur.

2. Veiligheid

Hoewel het financiële voordeel van het inleveren van oude zakelijke laptops aantrekkelijk kan zijn, is het cruciaal om aandacht te besteden aan de dataveiligheid. Bedrijven verwerken dagelijks gevoelige en vertrouwelijke informatie, en het risico dat deze gegevens in verkeerde handen vallen, moet worden vermeden.

Bij het verkopen van oude laptops is het daarom essentieel om ervoor te zorgen dat alle data op een veilige manier wordt gewist. Dit betekent niet alleen het simpelweg verwijderen van bestanden, maar het volledig en onomkeerbaar wissen van de gegevensdragers. Holland Recycling biedt hiervoor gecertificeerde oplossingen aan, waarbij de datadragers professioneel worden gewiped. Als bedrijf zijnde krijgt u hiervan officiële wipe rapportages. Ook kan het zijn dat de policy van het bedrijf een stap verder gaat en de datadragers wil laten versnipperen. In dat geval worden de datadragers gedemonteerd, de serienummers geregistreerd, om vervolgens conform DIN66399-H5 de datadragers te shredden tot kleine snippers.

3. Impact op het milieu

Wanneer laptops worden ingezet via refurbishment, vermindert dit de milieu-impact aanzienlijk. Door apparaten een tweede leven te geven, worden grondstoffen en energie die nodig zijn voor de productie van nieuwe laptops bespaard. Het duurzaam inzetten van laptops draagt dus niet alleen bij aan de SCR-doelstelling die veel bedrijven hebben, maar draagt direct bij aan de circulaire economie.

Wat zijn de alternatieven?

De ontdoener bepaald wat er met de apparatuur gebeurt. Ook kunt u als bedrijf besluiten om de laptops intern aan medewerkers te schenken of te verkopen. Of u wilt de laptops, of de waarde ervan, doneren aan een goed doel.

Echter, soms zijn de laptops dermate verouderd dat deze niet meer in aanmerking komen voor refurbishment. In dat geval kunnen laptops prima worden gerecycled.

1. Schenken of verkopen aan medewerkers

Het schenken of verkopen van oude zakelijke laptops aan personeel kan zinvol zijn, omdat het medewerkers een voordelige manier biedt om een hoogwaardige laptop voor persoonlijk gebruik te bemachtigen. Dit kan de werknemerstevredenheid verhogen en tegelijkertijd kosten besparen op opslag.

Er zijn echter ook risico’s. Als de laptops defect raken, kunnen medewerkers reparaties verwachten, wat kan leiden tot onduidelijkheid over verantwoordelijkheden en kosten. Daarnaast moeten bedrijven ervoor zorgen dat alle bedrijfsgegevens volledig zijn gewist om datalekken te voorkomen. Het is dus belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de staat van de apparaten en eventuele verantwoordelijkheden.

2. Recycling

Laptops zijn heel goed te recyclen. Het is minder duurzaam dan hergebruik maar een juiste afvoer en recycling zorgt ervoor dat de grondstoffen terug te winnen zijn en dus niet verloren gaan. Bij Holland Recycling worden de laptops eerst ontdaan van de Li-ion batterijen. Daarna worden handmatig de schermen eraf gehaald. Vervolgens worden de laptops machinaal verwerkt tot secundaire grondstoffen. Deze grondstoffen worden vervolgens verder geraffineerd.

3. Bewaren als reserve

Het bewaren van verouderde laptops kan handig zijn als reserveapparaten voor noodgevallen of tijdelijke projecten. Hierdoor heeft je bedrijf altijd back-up hardware beschikbaar zonder extra kosten.
Het bewaren van verouderde laptops neemt echter kostbare kantoorruimte in beslag en kan leiden tot verouderde technologie die niet meer voldoet aan de huidige veiligheids- en prestatienormen. Dit kan op de lange termijn inefficiënt en kostbaar zijn, vooral als de apparaten ongebruikt blijven en hun waarde verliezen.

4. Doneren aan een goed doel

Laptops doneren aan een goed doel kan op het eerste gezicht een nobele keuze lijken, maar het kan effectiever zijn om de waarde van de laptops in geld te doneren in plaats van de apparaten zelf. Dit komt omdat goede doelen vaak specifieke behoeften hebben en niet altijd de capaciteit om oude laptops te refurbishen, te onderhouden of te upgraden. Daarnaast kunnen er kosten ontstaan voor transport, reparaties en softwarelicenties die de organisatie mogelijk niet kan dragen.

Door de waarde van de laptops in geld te doneren, kan het goede doel deze middelen flexibeler inzetten voor hun meest dringende behoeften die beter aansluit bij hun eisen of het financieren van andere essentiële projecten. Hierdoor wordt je donatie direct en optimaal benut, wat uiteindelijk meer impact heeft. Holland Recycling is partner van vrijwilligersstichting Make-A-Wish. Deze stichting vervult wensen van ernstig zieke kinderen. Hiervoor zijn financiële middelen om de wensen te realiseren uiteraard van belang. Door de waarde van de laptops of andere apparaten door Holland Recycling te laten doneren kunt u de wens van een ernstig ziek kind in vervulling laten gaan.

Holland-Recycling-Make-A-Wish-01

Stappenplan voor het inleveren van oude (zakelijke) laptops

Een goed stappenplan begint met het beoordelen van de staat van de laptops en het zorgvuldig wissen van data. Vervolgens kunnen bedrijven kiezen of ze de laptops willen inleveren voor geld, doneren aan een goed doel, of misschien de waarde ervan schenken in geld. Het is belangrijk om een weloverwogen keuze te maken die aansluit bij de bedrijfsdoelen en -waarden.

Als bedrijf kunt u uw verouderde laptops vanaf ca. 10 stuks aanbieden bij Holland Recycling.

Holland-Recycling-oude-laptops-inleveren-stappenplan-01

Conclusie

Is het aan te raden om oude zakelijke laptops in te leveren voor geld? Ja, het kan zeker een verstandige keuze zijn, vooral als je snel ruimte wilt vrijmaken en nog wat financiële waarde uit de verouderde apparaten wilt halen. Echter, het is belangrijk om eerst te overwegen welke optie het beste past bij de behoeften van je bedrijf en hoe dataveiligheid gewaarborgd kan worden. Wacht niet langer en maak de stap om je oude zakelijke laptops in te leveren! Dit is niet alleen een kans om extra inkomsten te genereren, maar ook om bij te dragen aan een duurzamere en efficiëntere bedrijfsvoering. Door je laptops verantwoord te recyclen of refurbishen, help je mee om de milieu-impact van elektronisch afval te verminderen. Kies voor een betrouwbare partner die dataveiligheid garandeert, en maak vandaag nog de keuze om je oude laptops in te leveren en draag daarmee gelijk bij aan de circulaire economie.