De wereldbevolking groeit en de economische welvaart bereikt steeds meer bevolkingsgroepen. Dit, in combinatie met de technologische ontwikkelingen en korte levensduur van elektronica, zorgt ervoor dat er steeds meer e-waste (elektronisch afval) wordt afgedankt. Ieder jaar wordt er wereldwijd meer dan 50 miljoen ton aan elektronische producten afgedankt. Waar blijven al die producten? Een heel groot gedeelte wordt prima verwerkt tot secundaire grondstoffen. Binnen Europa is het zo geregeld: producenten en importeurs van elektrische en/of elektronische apparaten moeten alle verkochte apparatuur melden en registreren in een apart register. Minimaal 65% van het verkochte volume dient daarna ook weer te worden ingezameld. In Nederland mogen alleen bedrijven elektronica verwerken die een conformiteitsverklaring hebben van de WEEELABEX-organisatie. Ook moet je als bedrijf kunnen laten zien dat je werkt volgens de eisen van de Cenelec 50625-standaard.

Helaas hebben veel (minder ontwikkelde) landen te weinig verwerkingscapaciteit. Deze landen kunnen deze grote stroom aan e-waste onvoldoende op een verantwoorde en efficiënte manier verwerken. Hierdoor blijven de kostbare grondstoffen in deze producten behouden. Wat gebeurt er dan met het elektronisch afval, vraagt u zich misschien af? Deze producten, vaak de laagwaardige elektronicastromen of de “refurbished” elektronica, worden geëxporteerd naar West-Afrika en delen van Azië. In deze landen leeft de bevolking van de winning en de verkoop van waardevolle materialen. Helemaal goed, denkt u nu misschien. Niet helemaal. De producten worden namelijk in de buitenlucht verbrand of in zuur opgelost. De plaatselijke arbeiders, waaronder ook kinderen, werken hier onder erbarmelijke omstandigheden en zonder beschermingsmiddelen. Dit zorgt voor grote gezondheidsproblemen, zoals beschadiging van het zenuwstelsel van longen, hersenen en nieren. Daarnaast lekken giftige stoffen weg in de bodem en lucht. Hierdoor worden ook omliggende gebieden zwaar verontreinigd en worden de ecosystemen aangetast.

De circulaire economie draagt bij aan de oplossing

In de circulaire economie worden producten ontworpen die als doel hebben om producten te hergebruiken over een langere periode. Het doel is ook om afval te vermijden. Wanneer het product echt end-of-life is, dan worden producten omgezet in waardevolle secundaire grondstoffen. Deze worden dan weer ingezet om nieuwe producten van te maken. Het uiteindelijke doel is dat er géén afval meer wordt geproduceerd. Materialen en grondstoffen blijven in gebruik en worden in de loop van de tijd opnieuw ingezet en gevormd. Dit betekent dus ook dat producten duurzaam moeten worden ontworpen. Op een manier waardoor ze te repareren, te upgraden én herbruikbaar zijn. Het gebruik van gevaarlijke stoffen dient hierbij te worden vermeden of beperkt. Klinkt mooi toch?

Batterijen

De huidige realiteit heeft echter ook een zorgwekkende kant. Batterijen! In steeds meer elektronica vinden we batterijen terug. Denk hierbij niet alleen aan smartphones, tablets en laptops. Ook earpods, elektrische tandenborstels en elektronische sigaretten (vapes) bevatten batterijen. Al deze producten kunnen verwerkt worden. Wel is het zo dat de batterijen vooraf verwijderd moeten worden. En laat dit nu net een grote uitdaging zijn. Vaak belanden deze producten bij het reguliere huisvuil. Bij het verwerkingsbedrijf verwacht men deze stroom niet. Bij het verwerken bestaat er een goede kans dat de batterij (vaak Li-ion) vlam vat, met alle desastreuze gevolgen van dien. Worden deze producten op de juiste manier ingezameld? Dan is het alsnog bijna niet te doen om de batterijen in deze producten te verwijderen. Producten zoals een elektrische tandenborstel en een vape zijn namelijk niet ontworpen om gerecycled te worden.

Wat zijn de acties op Europees niveau om e-waste te beperken?

De Europese commissie heeft in 2020 een EU-Actieplan voor de circulaire economie gepresenteerd. Vermindering van elektrisch en elektronisch afval heeft hierbij hoofdprioriteit. Hierbij zijn een aantal concrete doelen geformuleerd, zoals:
– Het recht op reparatie;
– Verbeteren van herbruikbaarheid;
– Invoering van een universele lader;
– Beloningssysteem om recycling van elektronica aan te moedigen.

Hieronder vindt u de link aan naar dit actieplan:
https://environment.ec.europa.eu/strategy/circular-economy-action-plan_en

Wat kunt u zelf doen om e-waste tegen te gaan?

1. Gebruik producten zo lang mogelijk.
2. Bekijk voordat u de producten of apparatuur afdankt of ze nog in aanmerking komen voor refurbishment. Binnen Europa zijn de standaarden zeer verschillend. Uw apparatuur kan na een upgrade misschien worden ingezet in bijvoorbeeld Oost- of Zuid-Europa.
3. Kies een product dat is ontworpen om een circulair model mogelijk te maken. Kijk hierbij vooral of het product gerepareerd of geüpgraded kan worden.
4. Zorg ervoor dat de afgedankte producten of apparatuur aan het einde van zijn levensduur op een veilige en verantwoorde manier worden verwerkt met behoud van grondstoffen. Bedrijven met een WEEELABEX-certificering mogen elektronica verwerken.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over bovengenoemd onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op.

Volg Holland Recycling op LinkedIn en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen omtrent e-waste, hergebruik en datavernietiging.